Nyheder


Nye oplag af Shamanens lærling og Bjørnens kraft

Udgivet den 22/06/22

For et par måneder siden meddelte mit forlag mig, at Shamanens Lærling og Bjørnens kraft var næsten udsolgte, så vi bestilte nye oplag.

Forinden havde jeg foretaget nogle rettelser i roman-filerne. Et par søde, hjælpsomme læsere havde nemlig sendt mig nogle forslag til rettelser.

Den ene havde sendt sproglige-grammatiske forslag. Den anden ornitologiske. Altså påpeget, at enkelte af de fuglearter, jeg nævnte på en bestemt naturlokalitet, måske ikke var helt korrekte (f.eks. lille præstekrave i stedet for stor præstekrave og fjeldrype i stedet for dalrype).

Selvom der måske ikke er andre læsere end de pågældende, der ser disse fejl, er jeg alligevel glad for at få dem rettet, og jeg takker de to læsere for deres tid og omhu med at skrive til mig om det.

Forleden dag blev de nye oplag så leveret til forlaget.

Tusind tak til jer søde og trofaste læsere for, at I anbefaler mine romaner til venner og bekendte. Det er jeres fortjeneste, at mine romaner stadig sælger så godt. De sælges jo alene ved “mund-til-øre” metoden.

Og nu er der altså igen bunker af bøger til salg.


Udgivelsen af bind 4 må desværre udskydes et halvt år

Udgivet den 20/04/22

Kære læsere.

Til jul annoncerede jeg, at bind 4 vil udkomme i oktober 2022.

Jeg er ked af at måtte skuffe jer, men jeg bliver nødt til at udskyde udgivelsen af bind 4 et halvt år, til foråret 2023. Årsagen er, at jeg har været syg, og det har snuppet nogle måneder af min arbejdstid.

Jeg er rask nu. Og jeg arbejder på manuskriptet hver dag. Men fordi jeg har mistet nogle måneder  og tillige stadig er noget træt, så jeg ikke kan arbejde så mange timer hver dag, som jeg plejer, kan jeg ikke nå at gennemarbejde manuskriptet så mange gange, som jeg ønske inden min planlagte deadline i august 2022. 

Jeg plejer at gennemskrive manuskriptet 10 gange i udgivelsesåret. Redigere det, stramme op, slette og tilføje, pudse og polere på sproget, og indarbejde min redaktørs forslag. Den proces vil jeg fastholde med bind 4, for at opretholde den standard, jeg gerne vil have i mine romaner.

Altså var der ikke noget andet valg end at udsætte udgivelsesdatoen et halvt år. Beklager meget

Jeg håber, I stadig vil hænge på og være opsatte på at læse bind 4 til den tid.


Julegave til spændte læsere

Udgivet den 21/12/21

Jeg har en julegave til jer: Bind 4 udkommer i efteråret 2022. Og der kommer også et bind 5!

Det er jo en nyhed i forhold til, hvad jeg hidtil har meldt ud, når mange af jer har spurgt, hvornår bind 4 udkommer. Da har jeg svaret ”om mindst tre år” og henvist til, at det bliver en meget tyk bog. Min plan var jo, at bind 4 var sidste bind i serien. Men sådan bliver det altså ikke. Endnu engang vil min historie det anderledes 😉

Grunden til at jeg har ændret planer er, at manuskriptet, jeg har skrevet på i 2020 og 2021 er vokset og vokset. I sensommeren i år havde jeg skrevet 9 meget lange kapitler. Da jeg sammenlagde antal anslag i kapitlerne, viste det sig (hvad jeg havde på fornemmelsen), at jeg allerede havde så meget tekst, at det nærmerede sig en million anslag. Det er næsten det samme som Ulvens blik, dvs. ca. 450 bogsider. Og jeg var bare lige begyndt på at fortælle det, der skal blive afslutningen på historie!

Da indså jeg, at det ikke giver mening at fortsætte med at skrive resten af historien og så udgive bind 4 om tre år i to dele på hver 500 sider eller mere. Især ikke, når I kære læsere er så utålmodige efter at høre nyt om Mari og Mats og deres venner. Derfor besluttede jeg, at jeg ville skrive 4-5 kapitler mere og så lade det manuskript blive bind 4. Og derefter fortælle resten af Maris og Mats historie i et bind 5, som jeg skriver efter 2022. Så I får altså ikke afslutningen på Maris og Mats’ historie i 2022, men endnu et bind i sagaen.

Det er forunderligt og forbløffende for mig, som denne saga er vokset og vokset, har levet sit eget liv og haft sin egen vilje i hele forløbet. Både i antal bind og i indhold.

Da jeg første gang tog til Lappland i 2009 for at researche troede jeg, at det var ét bind, én roman, jeg skulle skrive. Men deroppe væltede historien om Mari og Mats ud af mig hele tiden. Jeg skrev og skrev i Kinabøger (havde ikke computeren med, for det var slet ikke meningen, jeg skulle skrive på romanen på rejsen). På hjemrejsen, da jeg skaffede mig overblik over teksten i mine mange kinabøger, kunne jeg se, at jeg havde tekst nok til én bog, og jeg blev klar over, at jeg havde stof i hovedet til en trilogi. Men mens jeg var i gang med 3. bind, Bjørnens kraft, gik det ret hurtigt op for mig, at jeg var nødt til at skrive et 4. bind, for at få fortalt hele min historie. Og nu er serien altså vokset igen, til at blive 5 bind! Jeg håber, I tilgiver mig og holder ud til afslutningen 😉

Jeg mangler nu sidste kapitel i bind 4. Det når jeg ikke at skrive inden nytår. Så denne gang kan jeg ikke følge min hidtidige arbejdsplan om at have manuskriptet færdigt til nytår. Men ellers står 2022 på at gennemarbejde manuskriptet 10 gange, som jeg plejer, før jeg afleverer bogen til trykning i sensommeren. Så jeg har fast arbejde i 2022 også.

Godt nytår til jer alle. I dag på vintersolhverv vender det! Vi går mod lysere tider. Lad os håbe, at 2022 bliver mere coronafrit.           


Udgivet den 18/06/21

6. OPLAG AF ULVENS BLIK ER LANDET PÅ FORLAGETS LAGER

Så har vi måttet trykke et nyt oplag af Ulvens blik. Det bliver 6. oplag!

90 procent af 5. oplag er blevet solgt det seneste år under corona-epidemien. For en forfatter og bogelsker er det virkelig glædeligt, at nedlukningen har fået danskerne til at læse mere og købe flere bøger.

Jeg er ikke i tvivl om, at jeg kan takke mine trofaste læsere for, at mine romaner sælger så godt, og at min viden og mine budskaber i romanerne dermed når ud til flere. Vi reklamerer jo ikke for romanerne. Viden om dem spredes uden tvivl ved, at mine læsere anbefaler dem til familie og venner.


Det svenske kongepar til Jokkmokks Marked

Udgivet den 08/02/20

På samernes nationaldag den 6. februar besøgte det svenske kongepar Jokkmokk. Under besøget var de også på Sameskolen, hvor Mikael Pirak er rektor. Se dette 5 min. lange interview med kongeparret om samerne, deres kultur og kunst og om klimaændringer.

Jeg noterer mig, at kongen omtaler det land, han besøger, som Sápmi!

https://www.tv4play.se/program/nyheterna/12525287?pnc=true


Bjørnens kraft – nu også som e-bog

Udgivet den 09/12/19

Nu er Bjørnens kraft også udkommet som e-bog.

Kan købes hos saxo.com og plusbog.dk

Alle mine romaner: Ulvens blik, Shamanens lærling og Bjørnens kraft er derfor nu tilgængelige som e-bog.

Bjørnens kraft er også tilmeldt bibliotekernes e-Reolen, men her er den først klar til udlån om ca. 3 måneder.


Dejlige læserreaktioner på Bjørnens kraft

Udgivet den 20/11/19

Søde læsere har skrevet til mig efter at have læst Bjørnens kraft. Her er et lille udpluk af læserreaktionerne:

Helene Vestergaard: ”Bjørnens Kraft er en fantastisk bog, ligesom de to foregående, og du skriver så levende, så man er der og oplever det hele.”

Alice Ravnholt: ”For et par dage siden satte jeg mig til at læse de allersidste sider i ”Bjørnens kraft” endnu inden det blev lyst om morgenen. Hold nu op! Det var skønt, så længe det varede. Nu har jeg et tomrum, for det bliver svært at finde en anden bog, der optager mig så meget. 1000 tak for en stor oplevelse.”

René Andersen: ” Tak for min signerede udgave af Bjørnens kraft, som jeg har ventet på med længsel! Jeg har læst både Ulvens Blik og Shamanens lærling flere gange, og disse har uden sidestykke været de bøger gennem tiden, der har betydet og begejstret mig mest! De er eminent godt skrevet og fanger rigtigt mange af tidens problematikker angående natur og kultur! Jeg er selv gammel fjeldvandrer. Har gået fra Ritsem via Kisuris gennem Routesvagge til Kvikkjokk, fra Suorva via Bierikjaure og Snavvavagge igennem Rapadalen også til Kvikkjokk, og har stået på Skierfe og skuet ud over Rapadalens fantastiske delta! Dine fremragende og detaljerede skildringer bringer mig direkte tilbage – mange tak for det!”

Til min bogreception den 11. oktober kom en læser med en gave til mig, et smukt, hjemmevævet viskestykke. På det medfølgende kort stod blandt andet: ”Jeg må sige, at dine naturbeskrivelser, historie og romanfigurerne Mari og Mats, som kæder det hele sammen berører mig dybt. Bøgerne er læst flere gange, de mange detaljer er eminente plus det, at jeg kan følge med i de flotte billeder og henvisninger, du lægger på facebook, hvor jeg ”kun” er med på en kigger. Jeg kan få mange timer til at gå med det hele, og mangler nu bare at tage på rejsen op nordpå og se det hele selv.”

Tusind tak til jer, der har skrevet til mig om jeres oplevelse af Bjørnens kraft. Jeg er rørt og beæret over jeres smukke ord.


Fin lektørudtalelse om Bjørnens kraft

Udgivet den 20/11/19

DBC, Dansk Bibliotekscenter, har nu sendt deres lektørs udtalelse om Bjørnens kraft, og den er jeg rigtig glad for.

Det er lektørudtalelsen, bibliotekerne bruger til at vurdere, om de skal købe en bog hjem. Lektøren skriver blandt andet:

“For læsere, der godt kan lide både spænding og
romantik i naturomgivelser.”

“Jonna Odgaard formår rammende at beskrive de mange dilemmaer, kultursammenstød og konflikter, som et oprindeligt folk desværre oplever mange steder i verden, hvor naturen trues af efterspørgslen på råstoffer.”

“Seriens mange læsere har længe glædet sig til denne bog, som man vil få mest ud af, hvis de to foregående er blevet læst forinden.”

Til bibliotekaren skriver lektøren: “Anbefales til alle folkebiblioteker.”

Vi forventer derfor, at alle de biblioteker, der har købt de to første bind også køber Bjørnens kraft. Bøgerne købes af central instans til alle biblioteker, så der vil nok gå endnu et par måneder, før de er fordelt og registreret og klar til udlån.


Søde hilsner fra romanlæsende læsere

Udgivet den 17/10/19

Allerede nu får jeg de sødeste mails fra læsere, der er i gang med Bjørnens kraft. Og selvom det er efterårsferie og lunt vejr til udendørsaktiviteter, er læsning af romanen åbenbart ingen hindring.

En læser sender mig et sjovt skyggebillede og fortæller, at hun sidder og læser i solen ved nordkysten af Ringkøbing Fjord. Hun sender mig også et foto af en akvarel af Lars Pirak, som hun har hængende derhjemme, købt under en rejse i Lappland for mange år siden. Mine romaner bringer hende derop igen, fortæller hun.

En anden læser skriver til mig under en togrejse mod Prag. Hun fortæller, at hun nyder at læse fortsættelsen af Ulvens blik og Shamanens lærling i toget. “Fantastisk læsning,” skriver hun.

Fra Sjælland skriver en mandlig læser: “Tak for min signerede udgave af Bjørnens kraft, som jeg har ventet på med længsel. Jeg har læst både Ulvens blik og Shamanens lærling flere gange, og de har uden sidestykke været de bøger gennem tiden, der har betydet og begejstret mig mest. De er eminent godt skrevet og fanger rigtig mange af tidens problematikker angående natur og kultur.” Han slutter: “Jeg er fuldstændig solgt til dine bøger. Er netop færdig med del 1 af Bjørnens kraft og glæder mig vanvittigt til del 2”.

Tusind tak for hilsnerne og for de smukke ord. Hvor er jeg heldig at have så søde og begejstrede læsere. 


Fantastisk festlig og hyggelig bogpræsentation i går

Udgivet den 12/10/19

 

Over 50 gæster kom til min bogpræsentation i Rådhushallen i Ringkøbing i går. Flere kom langvejs fra: Fra Gilleleje, Nordjylland og Vejle. Resten fra hele Vestjylland. Og flere havde endda gaver med.

Det blev en fantastisk festlig eftermiddag, som jeg ville ønske, jeg kunne opleve igen – i slow motion. 

Først holdt jeg foredrag om skriveprocessen og handlingen i Bjørnens Kraft, og læste udvalgte afsnit op.

Derefter solgte og signerede jeg bøger. Hele 24 købte Bjørnens kraft og nogle også Ulvens blik og Shamanens lærling. Desuden kom flere med alle tre bøger og ville gerne have dem signeret, så jeg signerede bøger – og fik dejlige samtale med læsere – i over en time.

Jeg er lykkelig og meget rørt over den store interesse, begejstring og engagement i mine bøger, som læserne gav udtryk for. Tusind tak til alle jer der kom, for gaverne og for, at I bidrog til at gøre eftermiddagen festlig og uforglemmelig.