Handlingen i Shamanens lærling

Shamanens lærling er opfølgeren til romanen Ulvens blik og 2. bind i trilogien ”De otte årstiders folk”.

Scenen er stadig Lapplands vildmark og den samiske kultur. Hovedpersonerne er fortsat journalisten Mari og ulveforskeren Mats, og omkring dem deres familie og venner. I Shamanens lærling kommer de hver for sig ud for endnu mere dramatiske begivenheder og magiske oplevelser end i Ulvens blik.

Kærligheden – i form af kærlighed mellem mand og kvinde, mellem den yngre og den ældre generation og mellem mennesker og dyr – er det ene store tema i romanen. Det andet er døden.

Mari besluttede i slutningen af Ulvens blik at skrive en bog om samisk shamanisme i samarbejde med den gamle, samiske shaman Apmut Sekal. Hun tror, hun står overfor en journalistisk opgave i lighed med den bog, hun vil skrive om samisk plantemedicin. Men under arbejdet med bogen om samisk shamanisme inddrager Apmut Sekal hende mod hendes vilje i magiske ceremonier og rædselsvækkende prøvelser, og hun plages af uforklarlige sygdomme og mærkelige symptomer. Trods hendes kategoriske afvisning presser Apmut Sekal hende hele tiden for, at hun skal blive hans lærling og efterfølger. Og han er ikke den eneste, der presser hende.

Mats’ liv er præget af flere store konflikter, som udvikler ham til naturaktivist. I konflikter med skovejere i hans forskningsområde, med regeringen, der vil indføre ulvejagt og med nogle renholdere, der dræber ulve og andre rovdyr, griber han til ukonventionelle og ikke altid lovlige metoder. Mats’ hemmelige ulvefamilie og hans fugleven Ravn er også med i Shamanens lærling. Sideløbende med konflikterne finder Mats dog stor glæde og ro ved at blive oplært i rendrift af sine nye forældre, morbroderen Ante og tanten Sara. Under en dramatisk snestorm i højfjeldet oplever han imidlertid, at arbejdet som renholder ikke blot er et historisk og spændende nomadeliv i vildmarken, men også kan være livsfarligt.

Mari og Mats mødes igen i Shamanens lærling, og da kommer de helt store følelser i spil. Til slut tager deres relation en overraskende drejning.

Mellem kapitlerne er der indsat sider, der i 24 afsnit fortæller samernes historie fra istiden til i dag.

Som Ulvens blik er Shamanens lærling baseret på omfattende research og mange rejser i Lappland.