Uddrag af anmeldelser af Ulvens blik

”Turen går til Lapland. En interessant bog som favner bredt – ikke kun til naturelskere, eller ulveinteresserede, men for dem, som vil læse en anderledes bog, hvor to vidt forskellige skæbner mødes og hvor ulvesang opstår.
Den har da helt klart vakt interessen for samer-kulturen og Lapland. Et ubeskrevet kapitel i vores fælles historie. Jeg har selv sagt, at jeg meget gerne vil en tur til Nordkap – men nu kan vejen dertil måske gå via Lapland! En flot bog og en modig præstation som debut.”
Lars Fleming, excitedreadking.blogspot.com, 15.12.14

“Danser med ulve i Lapland. For mig var kapitlerne om Mari de mest interessante – mest fordi det er her, vi hører mest om den samiske kulturtradition, som Jonna Odgaard får formidlet på udmærket vis. Bogen bærer således tydeligt præg af, at Jonna Odgaard har beskæftiget sig med Laplands vilde natur og den samiske kultur i mange år gennem rejser og studier. Hun har fået lagt en masse viden ind i romanen om mange sider af samelivet, herunder samisk shamanisme og religiøse forestillinger, sproget, forholdet til naturen, rensdyrholdet, madkultur, kunsthåndværk og meget mere.
I et efterord fortæller Jonna Odgaard, at hun som freelancejournalist for år tilbage uden held forsøgte at få danske medier til at købe en artikel om samiske renholderes traditionsrige kalvemærkning i fjeldet. Hun angiver selv, at en del af motivationen for at skrive Ulvens blik er et forsøg på at komme ud med fortællingen om samernes levevis og om Laplands natur via romanformen i stedet for via journalistiske artikler. Jeg håber, at det lykkes for Jonna Odgaard, for fortællingen om samerne og Lapland er både spændende og vigtig og fortjener at blive hørt.” K’s bognoter, 26.11.14

“4 ud af 5 stjerner. Man fornemmer, at forfatteren har lagt et stort arbejde i at undersøge både den samiske kultur og den svenske natur grundigt for at kunne skabe denne bog. Mange problemstillinger vedrørende både natur- og kulturarv fremsættes, og belyses fra flere vinkler på en rigtig fin måde. Som naturinteresseret fandt jeg dette dilemma spændende, men tror bestemt også at folk med mindre interesse i naturen vil få noget ud af bogen, da alle dens natur- og kulturbeskrivelser har en betydning i forhold til historiens gang. Man får lyst til at pakke et telt og en rygsæk og tage ud i den svenske natur af at læse alle de smukke naturbeskrivelser! At der dog også er talende ulve og minimennesker med er lidt spøjst, og noget man lige skal acceptere. Bogen, der ellers er velskrevet, er første del af en trilogi. Bogrummet, 29.03.2015

”3 ud af 5 rensdyr. Forfatteren skal have megen ros for research og for på en fin måde at få flettet samernes kultur og historie ind sammen med fine naturbeskrivelser, og der er for mig ingen tvivl om, at hun både har været i området og researchet flittigt og grundigt i samernes historie og kultur. Disse ting gør at historien faktisk er ganske god og fint hænger sammen.
Jeg syntes den fortjener at blive læst, så jeg vil gerne give den 3 ud af 5 rensdyr!” Fjeldguide/turleder René Ljunggren, Outside.org, 06.05.15

Lektørudtalelse (Dansk Bibliotekts Centers faglige vurdering til bibliotekerne). ”Vurdering: En spændende og velskrevet historie. ”Til bibliotekaren: En bredt anvendelig roman, som med sin flotte forside og appellerende bagsidetekst nok skal formidle sig selv. Køb bredt.” (bibliotekerne har hidtil købt godt 250 eksemplarer)

Den svenske biolog og journalist Susanna Rosén, der ejer huset i Vuojat i Pärlälvsdalen, hvor forfatteren har ladet hovedpersonen Maris morfar bo, skrev en begejstret anmeldelse, da hun fik bogen tilsendt. Her bringes et uddrag:

”En dansk roman om min hammaplan i Lappland. Naturligtvis kastar jag mig över romanen för att läsa om Vuojat med danska ögon. Men det dröjer inte länge förrän jag glömmer att den faktiskt utspelar sig på min hemmaplan. Det är en fängslande berättelse, på drygt 400 sidor, som jag snabbt dras in i och får svårt att släppa.

Det är en spirande kärlekshistoria men romanen handlar lika mycket om hur de finner sig själva och vad som är meningsfullt i livet. På ett elegant sätt smyger Jonna in fakta om vargens ekologi och etologi men framför allt om den samiska kulturen.

Bägge huvudpersonerna hittar tillbaka till sina samiska rötter, och får en annan syn på livet när de får kontakt med sitt ursprung. Det är en fängslande berättelse om en del av vårt land, och om en gammal kultur, som många inte har en susning om trots att samernas fanns här långt innan det som idag är Sverige blev befolkat efter istiden.

När boken är slut lever berättelsen kvar inom mig, framför allt därför att den har så många bottnar. Den innehåller både funderingar kring vargfrågan sett ur olika synvinklar men också de bägge huvudpersonernas personliga resa. Som tur är planeras två ytterligare böcker i en trilogi med namnet ”De otte årstiders folk”.” Susanna Rosén, den svenske hjemmeside nyfikengraa.se, 19.01.15