Om romanernes virkelighed
Romanserien ”De otte årstiders folk” er baseret på omfattende research og mange reportagerejser i Lappland gennem næsten 20 år.
Lokaliteter, byer og naturområder, der omtales i romanen findes i virkeligheden. Forfatteren har besøgt lokaliteterne flere gange for at opleve, beskrive og fotografere dem og blive inspireret af dem. De vigtigste lokaliteter i romanerne er vist på et Sverigeskort, som findes i romanerne og her på siden. Fotos fra lokaliteterne findes under menupunktet Om Lappland og samer samt på romanernes facebookside.
Romanernes oplysninger om samernes historie og kultur, herunder oplysningerne om samiske shamaner, om ”de underjordiske” og om rendriften hviler på oplysninger hentet i bøger, videnskabelige rapporter, tidsskriftartikler, på relevante organisationers og institutioners hjemmesider samt i interviews.
Det samme gælder romanernes oplysninger om naturen i Lappland, om ulve (bortset muligheden for at kommunikere med ulve) og om svensk rovdyrpolitik.
I Kampen om skoven er oplysningerne om samernes tvangsarbejde for miner i Nasafjäll og Kvikkjokk i 1500-tallet og 1600-tallet historiske fakta. Oplysningerne om Sveriges nuværende minedrift stammer fra grundig research på relevante hjemmesider, både statslige og forskellige svenske miners.
Offerritualet, der er beskrevet i Kampen om skoven, er ikke fri fantasi. Alle elementer i ritualet er beskrevet i bogen ”Bissie. Studier i samisk reliogionshistoria” af Hans Mebius, i kapitlet: ”Offret i samisk religion och sentida tradition”. Men det er forfatteren, der har sat elementerne sammen til det beskrevne ritual.
Historien om spøgelsestoget i Nautijaur i Kampen om skoven er heller ikke fri fantasi. Forfatteren har fået historien fortalt af Mikael Pirak, der fortalte, at den er velkendt blandt samer gennem flere generationer. Den fandt sted i 1930’erne. Historien blev dengang så udbredt, at den blev bragt i Stockholms Tidningen.
Resten er fiktion. Ansvaret for eventuelle fejl og misforståelser er forfatterens.