Researchrejse til Lapland/4

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vest for den lille landsby Lillselet, der ligger i vejløst land i den vestligste ende af Karatssjön ligger en lille høj på hvis top, der har været en samisk offerplads. Denne høj, der hedder Haltdievve, bruger jeg i bind 2. Derfor ville jeg gerne se den i virkeligheden, så jeg kunne beskrive den. Det var et af mine formål med at besøge Pärlälvsdalen igen.

Derfor sejlede vi en dag fra Luovvaluokta de 15 min. til Lillselet. For 100 år siden var det en livlig by med mange familier. Nu rummer landsbyen omkring 15 nyere og gamle huse, heraf nogle fine, gamle bjælkehuse. Husene ligger spredt ud over en stor eng og i skoven omkring engen. Nu er kun få af husene helårsbeboede. I byen traf vi en gammel same, som Mikael kender, og da vi spurgte til Haltdievve begyndte han at fortælle, hvordan hans far og han selv havde mødt gadniha – “de underjordiske”, som jeg fortæller om i bind 1 og som læserne kan møde igen i bind 2.

Næste dag vandrede vi op på toppen af fjeldet Luotak, hvorfra der er en fantastisk udsigt over Perlälvsdalen med rækken af søer og mod Tarradalens sneklædte tinder mod vest (billedet). Den udsigt vil altid stå prentet i min bevidsthed.

To dage senere begyndte jeg hjemrejen. Skulle skynde mig hjem og skrive videre, så mine læsere kan få fortsættelsen ;-).

 

 


    Warning: Undefined variable $date_format in /home/www/ulvensblik.dk/wp-content/themes/ulvensblik/single.php on line 96