Researchrejse til Lapland/3

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Pärlälvsdalen var mit næste mål på rejsen. Som I måske husker fra Ulvens blik foregår næsten alle kapitler om Mari i Pärlälvsdalen sydvest for Jokkmokk. Vejen går kun til Karatssjön. Herfra må man sejle, hvis man vil længere ind i dalen. Og det skulle jeg, for at se nærmere på nogle lokaliteter til bind 2.

Det havde ikke været muligt uden Mikael Pirak, som har en hytte i Luovvaluokta, en lille vig, der ligger i Karatssjöns vestligste ende. Her boede Mikaels bedsteforældre det meste af deres liv. To af de over 100 år gamle huse står der endnu. Bedstemoderens historie, som Mikael har fortalt mig, fortæller jeg i bind 2.

Før vi sejlede til Luovvaluokta besøgte vi Vuojat. Måske husker I, at det er her, jeg har ladet Maris morfar Lars Sekal bo. Stedet tilhører journalist Susanna Rosén, som jeg skrev til og fortalte om mit “lån”‘ af hendes hus og sendte bogen sidste år, da den udkom. Susanna reagerede heldigvis positivt på dette lån og skrev senere en meget flot anmeldelse af Ulvens blik på en svensk hjemmeside.

Vi var så heldige, at Susanna og hendes mand Kjell Nilsson inviterede os til at besøge dem i Vuojat på vejen til Luovvaluokta og vi tilbragte nogle hyggelige timer med dem i det smukke, gamle hus.

Huset i Vuojat ligger på en odde ud i Karatssjön. Udsigten fra grunden over Karatssjön mod nord og mod mægtige fjelde og skove mod sydvest er helt formidabel. Efter min mening ligger det hus på verdens smukkeste plet. Det var en stor glæde at få mulighed for at besøge “morfars hus” i virkeligheden (selvom hans hus i romanen ser helt anderledes ud end Susannas). Billedet af huset i Vuojat taget fra Karatssjön er taget af Kjell Nilsson. Det er det syn Mari har i Ulvens blik og som hun beskriver som “det lille hus på prærien i en stor skov foran Ayers Rock”.

 


    Warning: Undefined variable $date_format in /home/www/ulvensblik.dk/wp-content/themes/ulvensblik/single.php on line 96