På ulvesporing i Vestjylland

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I går morges lå der 2-3 cm sne over landskabet. Vinterens første sne i Vestjylland. Det var minus 5 og strålende sol. Perfekt vejr til sporing. Så det kunne ikke gå hurtigt nok at få rygsæk og vandrestøvler på og komme af sted til Stråsø Plantage.

Skoven, der ligger 30-40 min. kørsel fra mit hjem, er mit favorit område at vandre i, jeg kommer der rigtig tit, traver lange ture på kryds og tværs. Dels fordi de meget store områder med nåleskove, Vind Hede og Nr. Vosborg Hede, minder mig meget om Lappland. Dels fordi der gennem lang tid har været tegn på, at der er ulv – eller ulve – i området. En del mennesker – især jægere – mener, de har set ulv i området. Og der har i området gennem de seneste måneder være tre-fire angreb på får som Naturstyrelsen vurderer, er foretaget af ulv. Området er da også et oplagt ulvevir, fordi det består af store skove og heder, hvor der kommer forholdsvis få mennesker, og fordi der findes store bestande af krondyr og rådyr.

Da jeg begyndte på Ulvens blik i 2009, havde jeg aldrig drømt om, at der ville komme ulve i Danmark. Den første gang, jeg hørte om, at der var set en ulv nær min bopæl, var præcist på min fødselsdag den 31.12.2012. Da hørte jeg i radioavisen, at der var fotograferet en ulv i Dejbjerg lige syd for Ringkøbing. Det var netop mens jeg sad og skrev på fakta-afsnittene om ulve til Ulvens blik! At der nu sandsynligvis er ulv så tæt på, hvor jeg bor, gør mig vildt begejstret. Lykkelig!

På mine ture i Stråsø kigger jeg derfor altid efter spor af ulve: Fodaftryk, afføring, revirmarkering (urinstrint) og bytte. Hidtil har jeg ikke set spor, som jeg (som amatør) kunne tolke som ulv. Jeg ved, det er utrolig svært at spore ulv uden sne. Har læst bogen ”Spår och spåring av stora rovdjur” (333 sider) af Åke Aronson, en svensk forsker, der har mere end 30 års erfaring i at spore rovdyr. Han beskriver, hvor svært det er. Selv i sne. Det er den bog, jeg har brugt som baggrund for det, jeg skriver om sporing i Ulvens blik, og jeg har ladet Mats være forfatter til sådan en bog.

Fandt jeg så ulvespor i dag? Ja, jeg tror, jeg var heldig. Ulvespor kan let forveksles med (stor) hund. Men på ”mine” spor er der to tegn, der kunne tyde på, at det er ulv (bedømt ud fra Aronssons oplysninger): Det ene var sporets størrelse (11 cm) og det, at man kunne se negle (det kan man ikke på hundespor). Det andet tegn var et langt, lige sporforløb (billedet). Ulve løber netop sådan: Meget målbevidste i en lige linje. Hunde løber ofte ud til den ene og den anden side. Mens jeg gik og fotograferede sporene, råbte en ravn omkring mig og en flok sangsvaner trak trompeterende over himlen. Magisk!

Sluttede dagen med at køre op til et bestemt sted på Vind Hede (Sandfær), hvor der ofte står store flokke af krondyr. I dag stod der 500-600 på en bakkekam i silhuet mod en rosenrød aftenhimmel. (Desværre for langt væk til at jeg kunne fotografere dem). Pludselig satte flokken i løb. Hele den kompakte flok galopperede ned ad bakken og mod øst. Om de var blevet skræmt af en ulv, ved jeg ikke. (Det var tusmørke og jeg havde kun en håndkikkert). Men det er ikke usandsynligt…..

At få sådanne naturoplevelser en god halv times kørsel fra min bolig, får mig til at føle mig rig. Hvilken nytårsgave!

 


    Warning: Undefined variable $date_format in /home/www/ulvensblik.dk/wp-content/themes/ulvensblik/single.php on line 96