Luovvaluokta hvor tiden står stille

 

Lapplands-research-rejse 2017. 5. august: I Shamanens lærling tager Mari og morfar på en sensommertur til vigen Luovvaluokta i den vestlige ende af Karartssjön. Her fortæller morfar historien om Jovva og Maria Pirak og især om deres datter Stina, der levede her næsten hele sit liv. Det er en sand historie.

For tredje gang var jeg så heldig at besøge Luovvaluokta sammen med Mikael Pirak, hvis familie stadig ejer stedet. Man sejler dertil over Karatssjön i næsten hele søens længde.

Det gamle bjælkehus, som Jovva Pirak byggede i 1903 står der stadig på en eng i skoven, men er dog renoveret af familien Pirak. På billedet ses også en opbevaringshytte, på samisk en njallo. Stina Pirak var mor til Lars Pirak, som er min inspiration til Maris morfar Lars Sekal. Afdøde Lars Pirak er Mikael Piraks far. Lars Pirak er født og opvokset i Luovvaluokta.

Det var betagende at bo nogle dage i Stina Piraks hus, hvor hendes køkkenskabe og dækketøjsskab stadig står.

Mikael Pirak var ofte hos sin farmor og farfar Nils-Anti i Luovvaluokta sin barndom og ungdom. Han husker dem tydeligt og berettede levnede om dem og deres – for os at se – barske og slidsomme liv i vejløst land i Pärlälvsdalen. Dengang var der omkring 15 forskellige bygninger på grunden. De drev landbrug, men havde også halvtamme rener, som blev malket.

Luovvaluokta er et fortryllende sted, hvor tiden står stille.


    Warning: Undefined variable $date_format in /home/www/ulvensblik.dk/wp-content/themes/ulvensblik/single.php on line 96