Gensyn med Siv og Acke i Pietsjaur

Lapplands research rejse 2017. Den 2. august: Søndag vandrede jeg fra fjeldstationen Saltoluokta (135 km nordvest for Jokkmokk) op over fjeldet og ned i en langstrakt dal til same-vistet Pietsjaure.

Her var jeg første gang for 17 år siden og traf renholder-parret Siv og Acke Kuoljok, der om sommeren har en café og udlejer små hytter i Pietsjaur.

Dengang kom jeg i snak med dem om mine store problemer med at komme til Sirges Samebys kalvemærkning i højfjeldet i Sarek. Alle mine forsøg på at komme derop, var faldet til jorden. Og så sagde Acke: “Du kan da flyve med mig.” Renholderne har nemlig lov til at flyve med helikopter, selvom det er nationalpark.

Sådan blev det. Jeg fløj med Acke til Skuolla og var der i en uge. Beskrivelsen af helikopterturen og kalvemærkningen danner nu afslutningen af Ulvens blik. Siv og Acke var min inspiration til Mats’ morbror og tante Sara og Ante. Og Acke gav mig under besøg i 2014 mange oplysninger om rendriften i Sirges Sameby.

Nu ville jeg til Pietsjaur for at give dem bind 2 i min trilogi. (Den var godt nok tung at slæbe op over fjeldet sammen med mit øvrige udstyr). Det blev et hjerteligt gensyn og vi havde en dejlig aften, hvor jeg spiste Ackes røgede fjeldørred og Sivs gáhhko til aftensmad, sov i én af deres hyggelige hytter og vandrede tilbage næste morgen.

Samtidig gav turen flotte fjeld-vuer i det, der er Stora Sjöfallets Nationalpark, som indgå i Laponia Verdensarvsområdet.


    Warning: Undefined variable $date_format in /home/www/ulvensblik.dk/wp-content/themes/ulvensblik/single.php on line 96