Besøg i den skov hvor den store konflikt i bind 3 skal foregå

 

Lapplands-research-rejse 2017. I bind 3 har jeg besluttet, at den store konflikt skal foregå i en boreal urskov, som ligger nordvest for Jokkmokk og som hedder Jelka-Rimåkåbbå. Den er næsten 40.000 hektar stor.

I dag besøgte jeg skoven på fire forskellige lokaliteter sammen med biologen Mats Karström fra byen Vuollerim i Jokkmokk Kommune. Ingen kender den skov bedre end ham.

I 30 år har Mats kæmpet og brugt ufatteligt mange frivillige timer for at få beskyttet de gamle skove i Lappland, før de blev fældet. Indtil nu er det lykkedes ham at få beskyttet omkring 140 skove, og han kæmper stadig med skovselskaber og myndigheder, skov for skov, næsten træ for træ.

Mats har gennem årene fået en stribe priser for sit livslange arbejde med skovbeskyttelse, senest for et par år siden prisen som Årets Miljøhelt, overrakt af den svenske konge. Jeg har dedikeret bind 2 til Mats Karström, som jeg interviewede første gang i 1999.

At det er lykkedes Mats at få så mange skove beskyttet skyldes, at han opfandt en metode, Steget Före, der går ud på at finde sjældne og rødlistede svampe og laver, som beviser på, at skoven er gammel og urørt og bør beskyttes.

Efter tilladelse fra Mats Karström lader jeg i Shamanens lærling min romans Mats opfinde den metode på netop den måde, som Mats Karström har fortalt mig om.

Mats Karströms kamp for de gamle skove begyndte med Jelka-Rimåkåbbå tilbage i 1986. Efter årelangt og ihærdigt arbejde lykkedes det at få overbevist EU om, at skoven skulle udpeges til Natura 2000 område mod den svenske regerings ønske.

Det var en meget stor oplevelse at være i Jelka-Rimåkåbbå sammen med Mats, og jeg er meget taknemmelig for, at han ville bruge en hel dag på at vise mig skoven og fortælle om den.

Se mere


    Warning: Undefined variable $date_format in /home/www/ulvensblik.dk/wp-content/themes/ulvensblik/single.php on line 96