Nyheder


Glæd jer til et tykt bind 3!

Udgivet den 01/02/19

Kære læsere. Nu er jeg nået så langt med manuskriptet til bind 3, at det er klar til mine ”1. læsere”.

Og hvis I holder af tykke romaner, kan I godt glæde jer: Bind 3 bliver nemlig lige så tyk som bind 2: Shamanens lærling, dvs. omkring 700 sider!

Derfor har min forlægger Karl Hansen og jeg i går besluttet, at romanen skal trykkes i 2 dele, sådan at romanen er lettere at sidde med. Og tage med på ferie. Det har flere af jer efterspurgt. Del 1 og del 2 vil blive udgivet og solgt samlet. Udgivelse i oktober 2019.

Så mine ”1. læsere” kommer på arbejde med de mange sider. Nu vil jeg vente spændt på deres kommentarer, forslag til korrektion, ris og ros. Jeg har otte ”1. læsere”: Fem kvinder og tre mænd, blandt dem to ægtepar.

Min redaktør (og søster), cand. mag. Birgitte Odgaard har allerede arbejdet manuskriptet meget, meget grundigt igennem. Hendes korrektioner og forslag til ændringer går jeg nu i gang med at indarbejde, mens jeg venter på feedback fra de andre 1. læsere. (Grunden til, at der kun er fem manuskriptmapper på billedet er, at ægteparrene kun får ét eksemplar og at Birgittes ikke er med).

Før manuskriptet er klar til trykning, regner jeg med at skrive det igennem mindst 10 gange, som jeg også gjorde med bind 1 og 2. Jeg kan blive ved med at finde sætninger, der kan formuleres bedre, ord, der udtrykker endnu mere præcist, hvad jeg mener, eller sætninger eller afsnit, der kan undværes.

Så jeg har fast arbejde indtil august. Det arbejde er ikke så spændende og lystfyldt, som at skrive. Men det er et vigtigt. Så I må have tålmodighed lidt endnu.

 

 

 


Bind 3 i sagaen om Mari og Mats udkommer i efteråret 2019

Udgivet den 19/10/18

Kære læsere. Rigtig, rigtig mange af jer har skrevet til mig på facebook eller i mails og spurgt, hvornår bind 3 udkommer. Og udtrykt stor utålmodighed efter at få nyt om, hvordan det går Mari og Mats.

Det er en stor motivation for mig i skriveprocessen, at I venter spændt på mere. Hidtil har jeg svaret jer, at det kan jeg ikke sige noget om. For jeg besluttede efter Shamanens Lærling, at jeg ikke igen vil fastlægge en deadline for udgivelse af næste bind. Det er for stressende. Jeg vil have tid og ro til at skrive romanen, sådan som den udvikler sig undervejs.

Det har vist sig at være en god beslutning. Bind 3 skulle jo have været sidste bind eftersom jeg kaldte min serie for en trilogi. Men undervejs i skriveprocessen har teksten bredt sig og bredt sig. Udviklet sig i nogle spor, som jeg slet ikke havde regnet med. Eksempelvis har nogle bipersoner trængt sig på og villet have mere plads i romanen, end jeg havde planlagt. Og nye bipersoner er kommet til.

Det er sket mange gange i forløbet, at de stikord og det baggrundsmateriale, som jeg havde samlet som baggrund til ét kapitel, endte med at blive to kapitler, nogle gange endda tre, fordi der skete mere i kapitlet, end jeg havde planlagt. Alligevel har jeg slet, slet ikke fået fortalt alt det, jeg gerne vil fortælle i sidste bind af sagaen om Mari og Mats.

I løbet af skriveprocessen blev jeg derfor klar over, at enten ville bind 3 blive meget, meget tyk – tykkere end Shamanens Lærling på næsten 700 sider! – eller også ville der blive både bind 3 og bind 4. Som jeg har fortalt jer tidligere, endte jeg med at beslutte at udgive et bind 4 også, sådan at I ikke skal vente endnu flere år, før I får nyt om Mari og Mats. Bind 4 begynder jeg at skrive på, når bind 3 er udkommet.

Nu er jeg så langt med manuskriptet til bind 3, at jeg tør fortælle, at bind 3 vil udkomme i efteråret 2019. Romanen bliver nok på omkring 450 sider. Jeg har endnu ikke endeligt besluttet titlen på bind 3. Har to-tre ideer til titel, herunder en favorit, men vil lige fundere lidt længere over den, og vende den med nogle af mine førstelæsere og forlaget Aras, for at høre, hvordan den opfattes af andre. Så snart jeg har besluttet titlen, fortæller jeg naturligvis om den her på siden.

Jeg mangler nu kun nogle få kapitler af bind 3 og regner med at blive færdig til nytår. Men dette er kun et rå-manuskript. Når det er klar, forestår 6-7 måneder, hvorunder jeg gennemarbejder manuskriptet igen og igen. Pudser og polerer på hver sætning mange gange, strammer sproget, tjekker fakta osv. Desuden skal manuskriptet i årets første måneder læses af mine otte ”førstelæsere”. De giver mig deres reaktioner på både stort og småt. Fra slå- og stavefejl over sprogfejl til kommentarer om eksempelvis, at en passage er for svær at forstå, eller for kedelig – eller at noget er supergodt. De er alle sammen ivrige roman-læsere. Det er rigtig godt at få den slags reaktioner og få mulighed for at korrigere manuskriptet, så det bliver bedre.

Jeg kan love jer, at der som i de to første bind er masser af kærlighed, drama og magi i bind 3.

Jeg glæder mig lige så meget til at få udgivet bind 3, som jeg gjorde til udgivelsen af de to første bind. Og især til at høre, hvad I mine kære og trofaste læsere synes om min nye roman i sagaen.

 

 


Interview om at leve med ulve i Kristeligt Dagblad

Udgivet den 16/08/18

 

 

Læs via linket nedenfor min debat med en vestjysk ulve-skeptiker om, hvordan vi hver især mener, vi kan lære at leve med ulvene i Vestjylland.

Der er stadig intet nyt om, om det vestjyske ulvepar har fået hvalpe i år. Men endnu én af deres hvalpe fra sidste år er fornylig fundet i Tyskland. Så er der tre tilbage af kuldet på otte: Fire vandret til Tyskland, én skudt.

I dag melder Miljøstyrelsen, at der er fotograferet ulv to gange med vildtkamera i Norddjursland. Om det er en hvalp fra det vestjyske par eller en ny-indvandret vides endnu ikke.

Håber bare, at alle vil holde hovedet koldt og ulve-hjertet varmt!

(Billedet er ikke af en vestjysk ulv, men et, jeg har taget i den skandinaviske dyrepark Järvzoo).

https://www.kristeligt-dagblad.dk/danmark/husk-serieboks-kan-fakta-loese-konflikten-om-ulve-i-danmark


Med i ulve-debat på tv

Udgivet den 08/06/18

Torsdag aften var jeg med i en debat om ulve og det at leve med ulve på TV Midt-Vest.

Det var en udmærket ulve-debat, hvor holdninger brydes og fakta lægges frem. Om end der fra TV Midt-Vests side var en stor slagside på den måde, at alle de korte indslag, hvor lokale blev interviewet om deres adfærdsændringer var med borgere, der havde ændret adfærd, selvom tv-stationens spørgeskemaundersøgelse viste, at næsten halvdelen af de lokale borgere ikke har ændret adfærd.

Jeg var med i 1. og 3. runde af  debatten.

Programmet varer en time. (Hele programmet kommer efter det indledende, korte klip med samfundsforskeren.)

Se programmet her: https://www.tvmidtvest.dk/artikel/ulvedebat-hans-kommentar-affoedte-klapsalve


Jeg deltager i ulvedebat på TV Midt-Vest

Udgivet den 03/06/18

På torsdag aften den 7. juni er jeg med i en debat om ulve, som TV Midt-Vest sender fra Stråsø Plantage.

Det bliver efter modellen i DR’s Debatten, hvor debatdeltagere skiftes ud undervejs. Debatdeltagerne er lokale borgere.

Programmet sendes fra kl. 19.45-21.

 

(Billedet af ulven har jeg ikke taget i Stråsø, men i den skandinaviske dyrepark Järvzoo i 2013)


Måske bliver det ikke en trilogi – men fire bind

Udgivet den 03/06/18

Det går forrygende med at skrive. Bind 3 vokser og vokser. Der er så meget, jeg gerne vil fortælle om Maris og Mats’ nye samliv.

Om deres ”bryllupsrejse” i Sarek med alvorlige samtaler om deres liv sammen og fremtiden. Om deres nye venner (nye personer dukker op i romanen og kendte personer får mere fremtrædende roller). Om deres integration i Sirges Sameby. Om hvordan Mats’ klarer opgaverne som renholder. Og hvordan Mari varetager sin nye rolle som nåjd.

Jeg følger en synops delt op i kapitler, der ligesom bind 1 og 2 har årets gang som ramme. Til hvert kapitel har jeg skrevet et par sider med stikord til, hvad kapitlet skal handle om. Denne ”storyboard” for hvert kapitel er sammen med researchmaterialet til dette kapitel mit afsæt for kapitlet.

Når jeg går i gang med at skrive et kapitel, viser det sig imidlertid, at kapitlet kommer til at fylde mange flere sider, end jeg havde forestillet mig. Dels fordi de planlagte episoder og begivenheder udvikler sig mere, end jeg havde forestillet mig. Dels fordi jeg undervejs får ideer til nye begivenheder i dette kapitel.

Indtil nu har jeg skrevet 10 kapitler og har allerede godt 200 manussider. Og jeg er nærmest lige begyndt på alt det, jeg gerne vil fortælle.

Så forbered jer på, at bind 3 enten bliver i to bind (der udkommer samtidig som del 1 og del 2) eller – hvis I ikke skal vente alt for længe på at få mere af Maris og Mats’ saga – at det bliver til bind 3 og bind 4, sådan at bind 3 udkommer, før jeg begynder på bind 4.

 

 

 

 

 


Køb billet til Mari Boine koncert til halv pris

Udgivet den 08/02/18

Den store samiske sanger og jojker Mari Boine giver koncert i København den 28. februar.

DR’s koncerthus har kontaktet mig med et tilbud til mig og mine romaners læsere og følgere på FB om at købe billet til halv pris til Mari Boines koncert i DR’s koncertsal den 28. februar.

DR skriver til mig: “Mari Boine fylder DR Koncerthuset med moderne nordisk naturkraft den 28. februar. Da der netop har været samisk nationaldag, kunne vi godt tænke os tilbyde folk med interesse for samisk kultur et særligt tilbud om 50% rabat til vores koncert med Mari Boine. Vil du være interesseret i at dele dette rabatlink med dine følgere/læsere? “

Det vil jeg naturligvis gerne. Jeg er vild med Mari Boine, hun er netop en naturkraft, og jeg har derfor navngivet min hovedperson efter hende.

I kan finde rabattilbuddet her:  http://burl.nu/l14soy

 

 


Interview i Kulture på P1

Udgivet den 06/02/18

I anledning af samernes nationaldag i dag blev jeg interviewet i Kulturen på P1 om den samiske kultur og mine romaner.

Hør indslaget her: https://www.dr.dk/radio/p1/kulturen-pa-p1/kulturen-pa-p1-3#!01:28:03

11 minutter går hurtigt, når man har meget på hjertet!


Nu kan mine romaner lånes på biblioteker i Sverige

Udgivet den 18/01/18

Det nationale, svensk bibliotek, der hedder Sveriges Depå och Lånecentral har kontakt mit forlag, Forlaget Aras, for at købe Ulvens Blik og Shamanens lærling.

Bibliotekaren, der har bestilt bøgerne, oplyser, at en låner på et bibliotek i Jämtland (dér, hvor Vildmarksvägen findes) har bedt sit lokale bibliotek om at anskaffe bøgerne. Dette bibliotek har så henvendt sig til Sveriges Depå och Lånecentral, som er en afdeling af Kungliga Biblioteket, Sveriges nationalbibliotek, for at bede dem anskaffe bøgerne.

Sveriges Depå och Lånecentra har til huse i Umeå. Herfra vil mine bøger kunne fjernlånes til læsere over hele Sverige.

Jeg er da rigtig glad for, at mine bøger nu står på et nationalt bibliotek i Sverige. Naturligvis var det endnu bedre, hvis de udkom på svensk. Jeg har sendt dem til et svensk forlag lige efter nytår, men endnu ikke fået svar. Forventer heller ikke at få det før om to-tre måneder.

 


Foredrag om samernes kultur

Udgivet den 27/11/17

 

Samernes historie og kultur var emnet for mit foredrag sidste mandag i Ikast. Godt 50 tilhørere.

Dejligt at få mulighed for at fortælle om og vise billeder af den samiske kultur og Lapplands natur i to timer, for det er jo især for at fortælle om samerne og deres kultur, at jeg har skrevet mine romaner.

Glædeligt, at så mange var interesserede i at høre om Skandinaviens oprindelige folk, som de fleste danskere ved meget lidt om.

De færreste danskere ved eksempelvis, at vi har en fælles historie med de norske samer, som i mere end 400 år hørte under det danske kongerige. Og at vi behandlede dem grusomt med brandbeskatning, undertrykkelse og tvangskristning, hvorunder flere under Chr. IV blev brændt på bålet for at nægte at afsværge deres oprindelige tro. Endnu et sort kapitel i Danmarkshistorie, som vi helst fortrænger.